سرپرست اداره کل امور مالیاتی استان گیلان در هفته فرهنگ مالیاتی با حضور در مجموعه گروه رسانه ای ایران “گرا” (گفتمان سازی، روشنگری و امید آفرینی) با تاکید بر اهمیت تسهیل امور مودیان عنوان کرد: در راستای رفع دغدغه مودیان به عنوان مثال امسال (برای عملکرد سال ۱۴۰۲) اگر مالیات مقطوع مؤدی بر اساس اطلاعات دریافتی صفر شود، پیامکی برای مودی ارسال می شود که نیاز نیست اظهار نامه پر کنید یا برای تکمیل خود اظهاری و فرم ها به جایی مراجعه داشته باشید؛ و البته این به شرطی است که مودی بداند درآمد اعلامی از سوی سازمان، تفاوتی با درآمد واقعی او ندارد.
حسن صیاد زمردی در توضیح اشاعه فرهنگ مالیاتی در جامعه کسب و کار بیان کرد: الحمدالله افزایش سطح آگاهی ها رشد خوبی داشته و به موازات آن هوشمند سازی مالیاتی که در اواخر دهه نود شروع شد، هم اکنون با سرعت و دقت بیشتری در حال انجام است.
وی تصریح کرد: در این مسیر در شرایط خوبی قرار داریم و اکنون تقریبا همه امورات مربوط به فرایندهای مالیاتی از طریق الکترونیک، بر بستر فضای مجازی و بدون نیاز به مراجعه حضوری مودیان انجام می شود.
مدیر ارشد مالیاتی استان گیلان یادآور شد: علیرغم تلاشهای انجام شده هنوز هم بخش قابل توجهی از آحاد جامعه و مودیان در جریان تحولات مربوط به حوزه مالیات در کشور قرار نگرفته اند و رسانه ها و روابط عمومی ها می توانند در شناساندن این مسائل مهم و توسعه فرهنگ مالیاتی نقش آفرینی زیادی داشته باشند.
اطلاعات درست در فرهنگ مالیاتی بسیار تعیین کننده است
صیاد زمردی با تبیین اینکه، به هر نوع دانش، تجربه و فنی که با هدف روان سازی و شفافیت و بالا رفتن دانش در آن حوزه در جامعه بسط و توسعه پیدا کند، فرهنگ می گویند و فرهنگ مالیاتی نیز از این قاعده مستثنی نیست و می توان گفت آن بخش از اطلاعاتی است که جامعه باید در حوزه مسائل مربوط به مالیات از آن آگاهی داشته باشند.
سرپرست اداره کل امور مالیاتی استان گیلان در پاسخ به این پرسش که چرا مالیات دریافت می شود و به چه مصارفی می رسد، توضیح داد: از ابتدای دوره تشدید تحریم ها و فشارهای اقتصادی، مساله درآمدهای پایدار از جمله موضوع مالیات در حاکمیت و جامعه بصورت جدی تر مطرح شد و قوام بیشتری پیدا کرد و در سالهای اخیر با بهره گیری از دانش روز و الکترونیکی شدن بخش مهمی از مناسبات در جامعه و سیستم های اداری، تحولات در این حوزه بسیار محسوس است.
در این راستا، سیستم مالیاتی برای آنکه در عرصه در آمد های پایدار موفق باشد در کنار وظایف محوله و متعهد به مسئولیت های اجتماعی خود نیز هست و از این جهت تلاش می کند با تعامل در کنار و همراه افراد جامعه باشد.
وی اصلاح و تغییر در قوانین را برای تسهیل امور بسیار ضروری و نافذ دانست و یادآور شد: تغییر قانون مالیاتی در سال ۱۳۹۴ در راستای اصلاح و با هدف چابک سازی این بخش از درآمدهای پایدار بود؛ با نگاهی که بتواند سیستم کسب و کار را هم تسهیل و نگاه تعاملی را از این طریق پایه گذاری کند.
صیاد زمردی اظهار کرد: در نگاه اکو سیستمی یا زیست بوم تمام اجزای دخیل در یک فرایند و کسب و کار باید حفظ شود اما در همان حال باید قابلیت اصلاح و بهبود کارکرد داشته باشند که نگاه سیستم مالیاتی نیز اینگونه است.
به گفته این مقام مالیاتی در گیلان، این نگاه، «مودی» را در کنار و تقویت کننده سیستم درآمدی می بیند و در پی آن است که شرایط را برای اعتماد طرف مقابل فراهم سازد؛ سیاستی که سازمان امور مالیاتی آن را با جدیت دنبال می کند.
وی افزود: در ابتدای دهه ۱۳۹۰ به آرامی به سمت الکترونیکی سازی و داده محوری رفتیم؛ زیرا با داده های خوب، با شفافیت و اطلاعات صحیح می توانید تصمیم گیری درست داشته باشید. در مرحله الکترونیکی سازی، اطلاعات جمع آوری شده و انبوه داده ها ممکن است دست و پا گیر شود؛ راه حل این مشکل، «هوشمند سازی» است که سازمان امور مالیاتی در حال ورود تدریجی به این مرحله می باشد.
صیاد زمردی در همین ارتباط گفت: اطلاعات موجود بسیار کمک کننده هستند و می توانیم اعلام کنیم، این اطلاعات در کنار اظهارات مودیان در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دارد.
در حال حاضر مهمترین موضوع پذیرش این نکته برای مودیان است که دستگاه مالیاتی در حال حاضر تا حدود زیادی قادر به تشخیص میزان صحت اطلاعات ارائه شده از سوی افراد است و این موضوع منجر به افزایش عدالت مالیاتی خواهد شد که به اقناع سازی و کسب اعتماد می انجامد.
به گفته وی، خوشبختانه گیلان از استانهای پیشرو در شاخص توسعه فرهنگ مالیاتی است و با فاصله نسبتا زیاد از میانگین کشوری در رتبه دهم کشور قرار دارد؛ این شاخص نشاندهنده اختلاف مالیات ابرازی از سوی مودیان و مالیات وصول شده می باشد.
موضوع پیشگری از فرار مالیاتی در دستور کار است
وی یاد آور شد: سال گذشته علاوه بر وصول مالیات در منابع مختلف که وظیفه طبیعی ما می باشد، در بخش شناسایی و مبارزه با فرار مالیاتی نیز ورود جدی تری داشتیم و درآمد بیشتری در این حوزه حاصل شد. این مسئله تا حدودی بیانگر این نکته است که برای تحقق درآمدهای مالیاتی در استان تلاش شد فشار مضاعفی به بخش تولیدی نداشتیم و بنا به اعتراف بسیاری از مجموعه های اقتصادی، اصناف و اتحادیه ها، افزایش وصولی، با توسعه فرهنگ مالیاتی و همکاری و تعامل با مودیان محقق شد.
وی توضیح داد: فرار مالیاتی فقط عدم پرداخت نیست، بلکه تاخیر در پرداخت یا اظهار نادرست نیز به گونه ای فرار مالیاتی محسوب می شود و عوامل گوناگونی نیز در شکلگیری آن نقش دارد. باید ابتدا دقت شود که در چه نقاطی فرار در حال شکل گیری است و سپس باید در آن نقاط ورود موثر داشت تا از میزان فرار مالیاتی کاسته شود.
صیاد زمردی با بیان اینکه وصول مالیات یک بخش از کار است گفت: بخش مهمتری که در گسترش فرهنگ مالیاتی و احساس رضایت پرداخت کنندگان نقش جدی دارد این است که مالیات وصول شده در کجا هزینه می شود. مالیات به منابع در آمدی بودجه واریز می شود و ابزاری برای تعدیل گری و انجام مسئولیت های اجتماعی برای دولت است.
سرپرست اداره کل امورمالیاتی استان گیلان با اشاره به وصول ۸۲۰۰ میلیارد تومان مالیات در سال گذشته در استان گیلان گفت: در سال گذشته نزدیک به ۱۷۰۰ میلیارد تومان از محل عوارض مالیات بر ارزش افزوده، به شهرداری، دهیاری ها و پارک های علم و فن آوری استان پرداخت گردید که حدود ۴۵۰ میلیارد تومان آن سهم شهرداری رشت بوده است که بخشی از انعکاس آن در پروژه های عمرانی در حال اجرا در سطح رشت قابل مشاهده است.
تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ برای صاحبان مشاغل
وی در ادامه عنوان کرد: شرایط تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم از جمله تسهیلاتی است که برای صاحبان مشاغل در نطر گرفته می شود. براساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، تمامی صاحبان مشاغل که مجموع فروش خالص کالا و خدمات آنها در سال ۱۴۰۲ حداکثر تا ۱۸ میلیارد تومان باشد (در پرونده های مشارکت مدنی، مجموع درآمد مشارکت تا ۳۶ میلیارد تومان، به شرطی که سهم درآمد یا فروش هیچکدام از شرکای بالای ۱۸ میلیارد تومان نباشد) نیاز به ارائه اظهار نامه ندارند و می توانند فرم مربوط به این تبصره را از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور تکمیل و ارسال نمایند تا از تسهیلات آن همچون قطعی شدن مالیات بدون رسیدگی، تقسیط بلند مدت و عدم نیاز به ارائه اسناد و مدارک برخوردار شوند.
ارائه بیش از ۲۴۰ هزار اظهارنامه و فرم تبصره ماده ۱۰۰ در سال ۱۴۰۲ از سوی صاحبان مشاغل (برای عملکرد ۱۴۰۱)
سرپرست اداره کل امور مالیاتی استان گیلان گفت: سال گذشته از حدود ۲۴۰ هزار صاحب شغل در استان گیلان، بیش از ۱۷۰ هزار نفر با قبول توافق با سازمان امور مالیاتی از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتی های مستقیم برای قطعی کردن مالیات عملکرد سال ۱۴۰۱ خود استفاده کردند که به بیش از ۵۴ درصد از این افراد مالیاتی تعلق نگرفت و کمتر از ۳ درصد این افراد مالیاتی بیش از ۳۰ میلیون تومان پرداخت کردند.
صیاد زمردی همچنین افزود: حدود ۷۰ هزار نفر از صاحبان مشاغل نیز نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی اقدام کردند که مالیات ابرازی بیش از ۴۰ هزار پرونده از این تعداد نیز مورد پذیرش سازمان امور مالیاتی قرار گرفت.
وی اضافه کرد: سازمان امور مالیاتی سیستمی پویا است و تلاش دارد با بازخوردهایی که از فعالان اقتصادی و مجموعه های صنفی می گیرد، نسبت به اصلاح فرایندها اقدام کند. در همین راستا در سال جاری سازمان اعلام کرد بخش مهمی از صاحبان مشاغلی که برای عملکرد سال ۱۴۰۲ مشمول شرایط تبصره ماده ۱۰۰ نمی شوند هم، مشمول تسهیلات ویژه ای می شوند و برای آنها اظهارنامه های پیش فرض براساس اطلاعات موجود در سامانه ها آماده و بارگذاری می شود که در صورت تایید توسط مودی، تسهیلاتی شبیه تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ مانند تقسیط بلند مدت برای آنها فراهم می شود.
مدیر ارشد مالیاتی استان گیلان درباره مالیات در معاملات املاک بیان کرد: این نوع مالیات با مالیات بر مشاغل تفاوت دارد به این معنا که در مالیات بر نقل و انتقال ملک، ارزشی که در دفترچه ارزش معاملاتی تعیین شده است مبنای محاسبه مالیات خواهد بود. مبالغی که در این دفترچه آمده است در کمیسیونی مرکب از کارشناسان ادارات و نهادهای مختلف و البته مرتبط با موضوع املاک و مستغلات مانند شهرداری، شورای شهر، جهاد کشاورزی، مسکن و شهرسازی و اداره ثبت اسناد و املاک تعیین می شود.
صاحبان مشاغل تا ۱۵ مرداد فرصت دارند/مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی و صاحبان املاک اجاری تمدید نشده است
صیاد زمردی درباره مهلت ارائه اظهار نامه های مالیاتی گفت: برای استفاده حداکثری صاحبان کسب و کار حقیقی از تسهیلات پیش بیتی شده، مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی صاحبان مشاغل یا استفاده از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم یا حسب مورد، اظهارنامه پیش فرض، تا ۱۵ مرداد تمدید شده است.
وی تصریح کرد: اشخاص حقوقی (شرکتها و موسسات و…) و صاحبان املاک اجاری باید همچون سالهای قبل اظهار نامه عملکرد سال ۱۴۰۲ خود را تا پایان تیر ماه تسلیم کنند.
سرپرست اداره کل امور مالیاتی استان گیلان همچنین موعد تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره بهار ۱۴۰۳ را پایان مرداد ماه سال جاری اعلام کرد.
و کلام آخر – مدیرکل امور مالیاتی گیلان اعلام کرد: مودیان محترم می توانند جهت اطلاع از آخرین اطلاعیه ها، بخشنامه ها و قوانین در حوزه مالیات، دریافت محتواهای آموزشی و همچین ارائه نظرات و پیشنهادات و گزارشات مربوط به فرار مالیاتی به پورتال سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس intamedia.ir مراجعه نمایند./