صادق برزگر، در گفتگوی خبری شبکه باران، با بیان اینکه در ۱۰ماهه امسال بالغ بر یک میلیون تن کالا از مرزهای استان گیلان بهعنوان مبدأ و مقصد ترانزیت جابهجا شده است، اظهار کرد: این میزان کالا از مرزهای ورودی و خروجی استان به مقصد کشورهای منطقه جابهجا شده است. وی از افزایش ۶۰ درصدی ترانزیت خارجی مبدأ و ۲۰۰ درصدی ترانزیت خارجی مقصد خبر داد و تصریح کرد: در ترانزیت مقصد، کالاها از معابر مرزی وارد کشور میشوند و از مرزهای سهگانه استان به سمت کشورهای منطقه حرکت میکنند؛ در ترانزیت مبدأ نیز کالاها از کشورهای همسایه وارد گمرکات مرزی گیلان شده و آماده خروج از مرزهای کشور میشوند.
ناظر گمرکات گیلان با اشاره به حوادث رخداده در کشورهای منطقه، معابر مرزی گیلان را دارای اهمیت خاص دانست و افزود: اخیراً دستیار ویژه رئیسجمهور روسیه از زیرساختهای گمرکی و حملونقلی گیلان بازدید کرد تا زمینه تکمیل کریدور نوستراک و سایر کریدورهایی که میتواند امر مهم ترانزیت از مرزهای گیلان را به انجام برساند، فراهم شود.
برزگر، با تأکید بر لزوم ارتباط گمرکات کشورهای مبدأ و مقصد در حوزه ترانزیت و ایجاد تسهیلات برای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان همکاریهای شانگهای، خاطرنشان کرد: استان گیلان در بخش ترانزیت کالا نسبت به سال گذشته رشد ۳۰۰ درصدی داشته است. وی با اشاره به جایگاه گیلان در کریدورهای مهم اقتصادی، از دستگاهها خواست همکاری لازم جهت ظرفیتسازی درخواستهای همسایگان را در گمرکات استان داشته باشند و ادامه داد: استانهای مرزی کشور باید تلاش کنند تا سهم چشمگیری از تجارت بینالملل را کسب کنند تا ترانزیت ۳۰ میلیونتنی را به بالای ۶۰ میلیون تن برسانیم.
ناظر گمرکات گیلان، بندر کاسپین را تنها بندر منطقه آزاد کشور دانست و بیان کرد: امسال ۴۰۰ هزار تن کالای اساسی از سه پست اسکله بندر کاسپین وارد شده و این بندر توانسته یکی از تأمینکنندههای مهم روغن و غلات کشور باشد. همچنین کریدور چین – قزاقستان – خزر در بندر انزلی و بندر کاسپین ایجاد شده و کالاهای زیرساختی کشور را تأمین میکند. وی حجم صادرات و واردات بندر آستارا را معنادار دانست و متذکر شد: امسال ۶۵ هزار تن واردات و ۵۰ هزار تن صادرات از این بندر نوپا داشتیم که به بخش خصوصی واگذار شده است؛ لذا همان گونه که بندر کاسپین در کنار گردشگری، ۲۰۰ شرکت تولیدی را فعال کرده، بهزودی تولید را در منطقه ویژه بندری لاهیجان و آستارا پیگیری میکنیم.
برزگر، ارتباط با همسایگان را جزو اولویتهای دولت سیزدهم دانست و اضافه کرد: همسایگان حوزه دریای خزر عمدتاً تجاری هستند و لذا اگر بتوانیم از معابر و مرزهای سهگانه گیلان به آنان خدمات ترانزیتی ارائه دهیم، حتماً میتوانیم آینده خوبی را برای تجارت کشور و استان متصور شویم.
ناظر گمرکات گیلان، مرز زمینی را دارای انباشت و ترافیک دانست و تأکید کرد: باید با کمک سازمانهای دستاندرکار حملونقل ترکیبی را در حوزه صادرات و ترانزیت دنبال کنیم تا کالاها بهصورت ریلی از بندر شهید رجایی به رشت و سپس بهصورت زمینی به معبر ریلی آستارا و مبادی بندری استان منتقل شوند و در انتظار اتصال ریل رشت – آستارا هستیم. وی با اشاره به ظرفیت ۱۰ میلیونتنی راهآهن گیلان، گفت: حجم قابلتوجهی از کالاهای ترانزیتی از طریق ریل به بنادر انزلی، کاسپین و آستارا جابهجا میشود.
برزگر، بلاروس و اوکراین و تاجیکستان و آذربایجان و قزاقستان را کشورهای مبدأ ترانزیت گمرکات گیلان دانست و افزود: عراق و افغانستان و امارات و هندوستان و چین نیز مقصد ترانزیت استان محسوب میشوند؛ تبادلات اقتصادی خوبی را ایجاد کردیم و بهزودی شاهد اثرگذاری اقدامات دولت در حوزه زیرساختی خواهیم بود. وی با بیان اینکه زیرساختهای گمرکات گیلان هوشمندسازی میشود، افزود: دامنه خدمات دهی گمرکات گیلان گسترده شده و نیاز به به روزرسانی و هوشمندسازی دارد.
ناظر گمرکات گیلان از عملیاتیشدن فرودگاه رشت بهعنوان کارگو خبر داد و متذکر شد: حملونقل هوایی محصولات کشاورزی به کشورهای منطقه بسیار مهم است. وی خواستار افزایش سرعت ورود و خروج کالا از مبادی مرزی استان و جلوگیری از ایستایی کالاها شد و خاطرنشان کرد: گمرک جمهوری اسلامی ایران قوانین، مقررات و تمهیدات خاص خودش را دارد و لذا در صورت ایستایی خارج از ضابطه کالاها، با ورود دستگاههای قضایی و نظارتی از رسوبگذاری جلوگیری و بر ترخیص سریع تأکید میشود.
برزگر، با اشاره به تعامل گمرک گیلان با ۳۸ سازمان و دستگاه و ۱۸ کنوانسیون بینالمللی و توافقات چندجانبه اوراسیا و شانگهای، اضافه کرد: گمرک گیلان در هوشمندسازی زیرساختی پیشگام بوده است.